Yoğuşmali’ sistemlere ilgi artıyor

Yoğuşmali’ sistemlere ilgi artıyor

Bina Enerji Performans yönetmeliği, ısıtmada enerji tasarrufunu ön plana çıkarıyor. Bu da yoğuşmalı kombi ve merkezi kazan sistemlerine talebi artırıyor

Türkiye’de bugün en yaygın ısıtma yöntemi doğalgaz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kayıtlarına göre 65 ilde 9.2 milyon doğalgaz abonesi var. Bina Enerji Performans (BEP) yönetmeliği sektörü önemli oranda şekillendiriyor. Enerji ve yakıt tasarrufunun ön plana çıkması sektörde yoğuşmalı kombi ve merkezi kazan sistemlerine talebi artırıyor.
Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan, gelecek yıllarda Türkiye’de hükümetin hedefinin tüm yurtta doğalgaz kullanımının sağlanması olduğunu belirterek, “2012 yılında Türkiye’de ısıtma sektörünün cirosu 2 milyar TL dolayında oldu. Kombi pazarının büyüklüğü ise 1 milyon adete ulaştı. 2013 yılı için ise pazarda iyimser bir tahminle yüzde 4-5 oranında büyüme bekleyebiliriz” dedi.
 
Yüzde 30 tasarruf
Vardan, ısıtma sektöründe tasarrufun önem kazanmasıyla yoğuşma teknolojisine sahip kombi pazarının büyüdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu: “BEP yönetmeliği yoğuşmalı merkezi kazan sistemleri çözümlerin de yoğuşmalı kaskad sistemler tercih edilmeye başlandı.
Bugün yoğuşmalı cihazlarla kurulacak doğru bir sistemle yüzde 30’lara varan enerji ve yakıt tasarrufu sağlamak mümkün. Aynı zamanda halihazırda kullanılan merkezi kazan sistemlerinin arkasında yeni teknolojik bir ürün olan yoğuşturucu ekonomizerler vasıtasıyla tasarruf ediliyor. Günümüzde gelişen sistemler ve kontrol teknolojileriyle kullanıcıların en iyi konfora en iyi maliyetle ulaşmaları son derece kolaylaştı.”
Doğalgazın tüketiciler tarafından kullanımının ve sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğunu aktaran Vardan, şunları söyledi: “Türkiye’de doğalgazın birincil enerji kaynakları içerisindeki payı yüzde 35’lere ulaştı. İhtiyacımız olan doğalgazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz.
2012’de doğalgazın yüzde 20.44’ü konutlarda tüketildi. 65 ilde 9.2 milyon doğalgaz abonesi var. Doğalgaz kullanımında gelinen bu durum çok iyi bir enerji yönetimi gerektirtiriyor. Doğalgaz tedarik sürekliliğinin sağlanması,  maliyetlerin kontrol altına alınması çok önemli” dedi.
 
 
Düzenli bakım yaptırmak şart
Isı yalıtımının önemine de değinen Ömer Cihad Vardan, kullanıcıların ısı yalıtımı dışında dikkat edeceği basit hususlarla daha fazla tasarruf sağlayabileceğini belirterek, şunları söyledi:
-  Oda termostatı veya termostatik vana kullanımı tasarruf sağlar.
-  Kombi veya merkezi sistemlerin düzenli bakımı yapılmalı.
-  Yoğuşmalı merkezi sistem kazan ve kombi tercih edilmeli.
-  Kombi ve şofbenlerde kullanım suyu sıcaklık ayarının ihtiyacından fazla olmadığına dikkat edilmeli.”
 
Payölçer uygulaması
Merkezi sistemle ısınan binalarda her dairenin metrekareye göre değil harcadığı yakıta göre fatura ödemesini sağlayacak olan payölçer uygulaması ise yürürlüğe girdi.  Ömer Cihad Vardan, payölçerin sektörde yerini aldığını ancak uygulamasında şu anda bazı sorunlar olduğunu belirterek,   
“Sahada payölçer kullanımı ile doğalgazda tasarruf sağlanacağı şeklinde yanlış bildirimler var. Aslen bu cihaz tasarruf sağlayabilen bir cihaz değil, ancak payölçerlerle birlikte radyatörlere takılması zorunlu olan termostatik radyatör valflerinin kullanımı ile tasarruf sağlanmak mümkün” diye konuştu.
 
 
 
Tasarruflu çelik kazan üretti
Elginkan Grubu şirketlerinden EMAS A.Ş., bünyesinde yer alan E.C.A’yla Binalarda Enerji Performans (BEP) yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle yatırımlarını artırarak, ürün gamını genişletti.
EMAS A.Ş. Şirket Müdürü Cahit Köse, kazan konusunda son yıllarda Ar-Ge ve test laboratuarı ile yaklaşık 3 milyon Euro’luk yatırım sonucu yüzde 94’e varan verimlilik değeri ile E.C.A. çelik kazanın pazara sunulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Çelik kazan akıllı otomasyon kontrol paneli ve dış hava duyar elemanı ile kullanılarak dış hava koşullarına bağlı olarak kazan gücünü ayarlıyor. Bu sayede enerji ve yakıt tasarrufu sağlayabiliyorsunuz.
E.C.A. çelik kazanlar monoblok gövdesi içinde yer alan özel olarak tasarlanmış üç geçiş prensibine sahip duman boruları ve ısı transferini maksimum düzeyde sağlayacak şekilde tasarlanmış paslanmaz çelik türbülatörlere sahip. Piyasadaki birçok kazandan farklı olarak, ön kapak izolasyonunda seramik esaslı refrakter malzeme kullanımı ile ısı kayıpları minimum seviyeye indirilmiş, dayanım ve kullanım ömrü arttırılmıştır.
İstanbul Pendik üretim tesislerimizde yer alan kazan test laboratuarı ile kazanın tasarım aşamasındaki verilerinden, kullanıcının elde edeceği verim sonuçlarına kadar birçok verinin test edilme imkanı bulunuyor. Bununla beraber pazarın, sektörün ve devletin enerji verimliliğine destek konusundaki girişim ve teşvikleriyle paralel, merkezi ve bireysel ısıtma sistemleri konusunda farklı projelerimiz ve yatırımlarımız devam ediyor.”
 
Türkiye üretim üssü
Türkiye’de ısıtma ve kombi sektörünün son on yılda gelişen önemli sektörlerden biri olduğuna da işaret eden Köse, “İngiltere, Almanya ve İtalya gibi en büyük pazarlardan sonra Türkiye ilk dört ülke arasına girmiş durumda. Dünya markaları ısıtma ve kombi sektöründe Türkiye’yi ‘üretim üssü’ olarak konumlandırdı. Bu pazarın içinde E.C.A., 60 yıllık geçmişiyle yer alıyor” dedi.
Cahit Köse, E.C.A olarak yılda 200 bin adet kombi satışı yaptıklarını da aktararak, şunları kaydetti: “İnşaat projeleri arttıkça enerji performans yönetmeliği ile kazan satış rakamları ve kullanımının da artış göstereceğini beklemekteyiz.
Kazan grubunda yeni ürünümüz E.C.A. çelik kazan, yoğuşmalı kazan ve kaskad sistemler ile yelpazemiz oldukça geniş. Yeni projelerle sektör büyüyor. Yoğuşmalı ve akabinde güneş enerjili sistemlerde artış olacak.”
 
Yoğuşmalı cihaz trendi
Bina Enerji Performans (BEP) yönetmeliğini de değerlendiren Cahit Köse, şunları söyledi: “2 bin metrekare ve üzeri binalarda enerji verimliliğini ve çevre dostu ısıtma sistemlerinin kullanımını desteklemek için bu yönetmelik yürürlüğe girdi. Bu kapsamda devlet destekli inşaat projelerinde yoğuşmalı sistemler tercih ediliyor. Bu da ısıtma sektöründe ilerleyen dönemlerde yoğuşmalı cihaz kullanım trendini artıracak.
Merkezi ısıtma sistemi ürünlerinin kullanımının artması ile tüm yeni projelerde sıcak kullanım suyunu sağlayan diğer cihazların satış oranları da artmaktadır. Bu da ısıtma sektöründe ürün çeşitliliği ile firmaların farklı Ar-Ge ve yatırım faaliyetleri geliştirmesini ve ürün gamını farklılaştırmasını sağlıyor. Hermetik şofben, substation, boyler gibi ürünler bu gruba giriyor.”
 
 
 
Verimliliğe ‘inovatif’ ürün katkısı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi yeni teknolojilerin, inşaat malzemelerine doğal yetenekler kazandırdığını ve bu yetenekler sayesinde binaların ısıtma-soğutma ve enerji verimliliğine önemli katkılar sağladığını söyledi.
 
İnovatif binalara talep
Türkiye’nin rekabet gücünün artırılmasında ve sürdürülebilir kalkınmasında inşaat sektörünün kritik önemine işaret eden Yetişener, sürdürülebilir kentleşme ve çevrenin korunmasında dünya çapında alınan önlemlerin bugün inşaat sektöründe inovasyonu zorunlu kıldığına dikkati çekti.
Özellikle inşaat malzemesi alanında devrimsel gelişmelerin yaşandığına değinen Yetişener, “İnsanların inovatif malzemelerle üretilen enerji verimli binalara olan talebi arttı. Gelecek 10 yılda artık daha çok binada enerji verimli çevreye daha az zarar veren malzemeler kullanılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılacak” dedi.
Binalarda enerji verimliliğini artıracak sürecin tasarımla başladığını ve doğru malzeme kullanılmasıyla devam ettiğini kaydeden Dündar Yetişener, “Bina cephesi, çatısı ve temelinde ısı ve su yalıtımı uygulanması, amaca uygun cam ve doğrama kullanılması, doğru ısıtma-soğutma sistemlerinin seçimi ve verimli cihazların seçimi, binalarda enerji tasarrufu sağlayan en önemli unsurlar arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.
Yetişener, sözlerine şöyle devam etti: “Binanın pencere ve duvarlarının güney ve doğuya konumlandırılarak tente, veranda ve ağaçlar yerleştirilmesi, yaz aylarında pencere ve çatı için gölge oluşturmakta, kışın da güneşten sağlanacak ısı kazancını maksimuma çıkarıyor.
 
Malzeme gücü artıyor
Efektif pencere tasarımı, binanın daha fazla doğal ışıktan yararlanmasını sağlamakta, bağlı olarak elektrik ihtiyacını azaltıyor. Bina suyunun, güneş enerjisiyle ısıtılması, sakinlerinin enerji yükünü azalttığı gibi rüzgar, su, güneş enerjisi veya biyokütle yoluyla elde edilen yenilenebilir enerji üretimi sayesinde de binanın çevresel korunmasına önemli düzeyde katkılar sağlanıyor.”
Dündar Yetişener, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi yeni teknolojiler sayesinde inşaat malzemelerine doğal yetenekler kazandırıldığına dikkati çekti. Yetişener, şu örnekleri anlattı:
“Ahşap gibi geleneksel malzemelerle, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilen, koyun yünü gibi malzemelerle yalıtım ürünlerine yeni özellikler katılabiliyor. Biyoteknoloji ile malzemenin gücü artırılıyor, çürüme olasılığı düşürülüyor, kirletici özelliklerden arındırılıyor, yeni yapıştırıcılar geliştirilebiliyor.”
 
 
 
Konutta kompakt cihaz dönemi
Arçelik Türkiye Pazarlama Direktörü Barış Orbay, kombi pazarının yenileme pazarı ve kentsel dönüşüm bölgelerinden pay alacağını belirterek, şunları söyledi:
 “Kombilerin 15 yıllık kullanım ömürleri ve tüketicilerin tasarruf eğilimlerinden dolayı yenileme pazarı ve kentsel dönüşüm alanlarında ağırlıklı olarak yoğuşmalı kombi ürünleri tercih ediliyor. Yoğuşmalı kombilerin önümüzdeki dönemde pazarı domine etmesi bekleniyor” dedi.
Orbay, yeni konut projelerinin daha kompakt cihazlar yapılmasını zorunlu kıldığını da dile getirerek, bu ihtiyaç doğrultusunda tasarruf sağlayan DGK 20 EK LCD model kombilerinin devreye alındığını vurguladı. Orbay, ürünleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Ürünümüzün premix tam yoğuşmalı ve 30.000 Kcal/h yüksek kapasiteli modelleri de tüketici beğenisine sunuldu. Kompakt tasarımı sayesinde az yer kaplıyor. Kontrol panelinde taşınmış olan su basınç göstergesi var. DGK Y 20 PRMX LCD ise, 4 yıldız enerji verimliliği sınıfında. LCD kontrol paneliyle kolay kullanım sunuyor.”
kaynak:milliyet




Etiketler : sıcak , Bakım , Duman , güneş , kombi , Ar-Ge , enerji , ısıtma , yalıtım , Arçelik , Almanya , Türkiye , doğalgaz , İstanbul , Tasarruf , sıcaklık , elektrik , tüketici , yönetmelik , Performans , işadamları , verimlilik , özellikler , çevre dostu , su yalıtımı , ısı yalıtımı , nanoteknoloji , güneş enerjisi , enerji tasarrufu ,