Soğutma Kulesi

İklimlendirme, soğutma ve endüstriyel uygulamalarda su soğutma için kullanılan RSK soğutma kuleleri 30 standart modelde olup, 35 kW'dan 3000 kW'a kadar kapasiteleri karşılayabilmektedir.

RSK serisi su soğutma kuleleri sessizliği, küçük boyutları ve yüksek performansı ile her türlü projeye uygulanabilir.

Tüm modeller uzun ömürlü ve kolay bakım yapılabilir şekilde imal edilirler.

Az sayıda hareketli parçaları sayesinde en az bakımı gerektirir. Çünkü fan, motor, yataklar ve kayış kasnak sistemi minimum sayıya indirgenmiştir. Hareketli parçalar zemin seviyesinde olduğundan kolay erişilebilir, temizlik, yağlama ve ayar işlemleri kolaylıkla yapılır. 
 
Çalışma Prensibi ve Uygulama
Isı kaynağından gelen sıcak su, nozullar tarafından kule dolgusu üzerine saçılır. Aynı anda fanlar tarafından, hava aşağıdan yukarı doğru üflenir. Böylece az miktar suyun buharlaşması sağlanır. Bu buharlaşma kalan sudan bir miktar ısı enerjisini alır. Soğuyan su, kule havuzunda toplanarak, ısı kaynağına yeniden gönderilir.

1. YERLEŞİM
RSK soğutma kulelerinin yerleşim yerleri hiçbir fanın hava emişini engellemeyecek şekilde seçilmelidir. Kule duvarlar içine yerleştirilecekse kulenin üst seviyesi yan duvardan alçakta olmamalıdır. Böyle bir yerleşim kuleden çıkan sıcak nemli havanın tekrar emilip kapasitesinin düşmesini önleyecektir.

2. BİNA İÇİ YERLEŞİMİ
Birçok bina içi yerleşim uygulamasında emiş ve/veya üfleme kanalına ihtiyaç duyulmaktadır. Genellikle emiş kanalları küçük cihazlarda kullanılırken, büyük cihazlarda, cihazın bulunduğu oda, emiş plenumu olarak kullanılmalıdır. Üfleme kanalı normal olarak her cihaz için yapılmalıdır. Kanallar yapılırken servis kapaklarının yapımı da unutulmamalıdır. Kanallar toplam 125 Pa statik basınç düşümünü aşmayacak şekilde tasarlanmalı, elektrik motoru büyüklüğü bir boy arttırılmalıdır.

3. KAPASİTE KONTROLÜ
Soğutma kulelerinin kapasiteleri yaş termometre sıcaklığına veya su giriş sıcaklığına göre oldukça değişmektedir. Değişen bu koşullara göre kapasite kontrolü, frekans konvertörü ile fan devrini ayarlayarak veya çift devirli motor kullanılarak yapılabilir.

4. DONMAYA KARŞI ÖNLEM
Soğutma kulesi yük altında çalıştırıldığı sürece donma tehlikesi söz konusu değildir. Ancak kule devre dışı bırakıldığı zaman donmaya karşı önlem olarak sistem suyunun boşaltılması gerekmektedir. Eğer bu mümkün değilse kulenin içine ısıtıcı batarya veya elektrikli ısıtıcı monte edilmelidir. Ayrıca kule boruları ve besleme boruları da ısıtıcı bant ile ısıtılmalıdır.

5. SU ŞARTLANDIRILMASI
Soğutma kulesindeki su buharlaşırken içindeki çözülmüş katı maddeler sistemde kalır. Bunun yanında, havanın içindeki parçacık ve biyolojik maddeler de sisteme karışır. Bunlar kulede kireçlenme, korozyon, çamur ve biyolojik kirlenmeye yol açabilir. Bu sorunları gidermek için bir su şartlandırma programı uygulanmalıdır. Kireçlenme ve korozyonu önlemek için sistemi zaman zaman bleed-off yapmak genellikle yeterlidir. Biyolojik kirlenme ise bir su şartlandırma programı ile giderilebilir. Uygulanacak şartlandırma programı galvanizli saca zarar vermemeli ve kule havuz suyu pH'ı 6.5 ile 8.5 arasında tutulmalıdır.
 
Tasarım Detayları
 
1. DOLGU BÖLÜMÜ
Isı tranferinin gerçekleştiği bu bölüm, dolgu, su dağıtım sistemi ve damla tutuculardan oluşur.
• Su dağıtım sistemi: Su, dolgu malzemesi üzerine PVC kollektör ve PVC dağıtım boruları aracılığı ile dağıtılır. Dağıtım boruları üzerinde, lastik gromet ile tespit edilmiş plastik nozullar bulunur. Bunlar dolgu üzerine en iyi saçınımı sağlar. Geniş çaplı olmaları nedeniyle tıkanmaz ve kolay temizlenirler.
• Dolgu: En verimli tarzda PVC malzemeden tasarlanmış dolgu, su ve hava arasında maksimum teması sağlar. Aynı zamanda en az hava direncine neden olur.
• Gövde: Paslanmaya karşı uzun ömürlüdür. Üst bölümde alt bölüm gibi elektrostatik toz boya yapılmış sıcak daldırma galvaniz saçtan üretilir. Sızdırmazlık için özel sıvı conta kullanılır.
• Damla tutucular: Alüminyum saçtan üretilirler. Damla tutucular en az hava direnci ile en az damlacık kaçışını sağlayacak tarzda özel tasarımdır. Kolaylıkla yerlerinden alındıklarından, nozullara erişim kolaydır.

2. FAN BÖLÜMÜ
RSK kulelerinin alt bölümü fan ve motor ile V şekilli bir su havuzundan oluşur. Tüm sac aksam galvanizli saçtan üretilmiş olup % 99'luk kısmında kaynak kullanılmaz. Kaynak edilen parçalar galvanizlendikten sonra yerlerine monte edilirler.
• Kapak: Sızdırmaz, dairesel yapıda kapak, havuz kısmına rahatlıkla erişimi sağlar. Böylece flatör ayarı ve havuzun tortu temizliği, pislik tutucu temizliği kolaylıkla yapılır.
• Filtre: Hava emmeyi engelleyecek tarzda tasarlanan emiş filtresi, tüm RSK Soğutma kulelerinde standarttır. Geniş yüzeyli oluşu nedeniyle çok sık temizlik gerektirmez. Temizlenmesi gerektiğinde kolaylıkla yıkanır.
• Motor ve kayış kasnak: Motorlar, montaj edildikleri konum itibarı ile kule gövdesi altında dış hava şartlarına karşı korunmuşlardır. V kayışları motor plakalarında gösterilen gücün % 20 daha fazlasına göre boyutlandırılırlar. Kayışlar eksenlerine kolaylıkla ayarlanırlar, kasnaklar çakmayı gerektirmeyen tarzda takılıp, çektirme gerektirmeden de sökülen özel imalattır.
• Fanlar: İleri eğik kanatlı radyal fanlar statik ve dinamik olarak balans işleminden geçirilmiştir. Sessiz çalışmaları için özel şekilde monte edilirler.
• Dayanıklı tasarım: Paslanmaya karşı uzun ömürlüdür. Tüm gövde elektrostatik toz boya yapılmış, sıcak daldırma galvaniz saçtan üretilir. Panel birleşim yerlerinde sızdırmazlık için özel sıvı conta kullanılır. Bu her türlü gerilmelere dayanıklı yapısıyla, dayanımı pekiştirir.

 


Etiketler : Soğutma Kulesi